Зошто ви е потребен тим билдинг (team building)?

Информации

Неуспехот е типичен изход на тимската работа. Колку и да звучи изненадувачки, важно е да не успеете. Неуспехот на тимот ги покажува само областите во кои можеш да се подобриш. Добивате гледни точки кои со успехот нема да можете да ги откриете. Значи, одвреме-навреме важно е да не успеете. Но, зошто тимовите потфрлаат, е прашањето на денот. Многу пати, тимовите го прифаќаат неуспехот, но не успеваат да разберат зошто не успеваат. Во оваа статија ќе видите некои од причините за неуспесите на тимот.

Галерија

Ценовник и Услови

• Некоординација

Кога експертите нагласуваат на силните комуникациски вештини, тие се сериозни. Лошата комуникација резултира со лоша координација што на крајот резултира со недоразбирања, дезинформации и нејаснотии. Една од причините зошто тимовите не успеваат е кога им недостасува координација меѓу членовите на тимот. Силната и јасна координација е предуслов за секое хиерархиско ниво за да се обезбеди ефективно извршување на задачите. Ако не успеете да се координирате во вашиот тим, нема да успеете ни јасно да ги презентирате вашите цели пред вашите клиенти/колеги. Затоа, императив е видливо да ги поставите вашите планови за акција и да ги дефинирате улогите и одговорностите за да се осигурате дека ќе успеете и дека недостатокот на координација не стане причина за неуспехот на вашиот тим.

Конфликти

Во ред е да не се согласувате со мислењата на членовите на вашиот тим, но тоа треба да биде за тоа. Несогласувањата не смеат да прераснат во расправии што резултираат со конфликти. Конфликтот е виновникот за неуспехот на тимот. Кога ќе дозволите вашето его да дојде помеѓу вашиот тим, на крајот ќе пропаднете. Многупати, луѓето не се ни обидуваат да ги решат своите несогласувања што лошо влијаат на нивната тимска работа. Од клучно значење е да се запамети дека тимот мора да работи кон постигнување на нивната „заедничка цел“. Понекогаш е корисно да ги вклучите вашите врсници за да поттикнете решавање на конфликти, а понекогаш и вие самите можете да ја играте таа улога кога ќе ги видите членовите на вашиот тим да не бидат на иста страница. Како и да е, нека не биде конфликтот причина за неуспехот на тимот.

Не подготвеност за искажување/споделување идеи

Една од причините за неуспехот на тимот е кога еден или многу членови на тимот се воздржуваат од споделување на своите мислења. Понекогаш се чувствуваме помалку сигурни да станеме и да зборуваме или мислиме дека нашите идеи не вредат. Но, никогаш не може да дознаете освен ако не разговарате со други членови на тимот. Причината зошто ова резултира со тимски неуспеси е затоа што доминантниот глас во тимот никогаш не може да знае дека има и други гласови. И многу пати, тој доминантен глас греши. Меѓутоа, за да се справиме со тоа, сите членови на тимот треба да преземат одговорност да зборуваат и да ги споделат своите ставови. Ова овозможува не само вклучување туку и добра мешавина на мислења. Врз основа на овие мислења може да се изгради силен наратив за да се одговори на какви било предизвици со кои се соочува тимот.

• Не преземање на улога во тимот

Во секој тим, делегирањето на задачи е од големо значење. Откако ќе се доделат улогите, подеднакво е важно да ја преземете одговорноста на задачите што ви се доделени. Тимовите честопати се расправаат кога неговите членови не успеваат да ја преземат одговорноста на нивните улоги. Понекогаш луѓето на кои им недостасува тимски дух, исто така, не успеваат да ги исполнат своите задачи што на крајот води до тимски неуспех. Сепак, императив е секој сериозно да ја сфати својата улога, дури и одговорноста ако не успее. Силната комуникација игра клучна улога во избегнувањето на недоразбирањата и затоа, ако некој не е јасен за својата улога, тој мора да ги ПРАША лидерите на тимот. На крајот на краиштата, нема полоша особина на член на тимот од негирање на одговорност.

Неуспехот е дел од секој спорт, исто како и победата, но препорачливо е да се направи чекор назад и да се проценат причините за нашите неуспеси и како тимска работа кон подобрување на тимските перформанси.

 

ул. Никола Вапцаров, бр. 12 - Скопје                                                                                       info@travelx.mk

+389(0)70 404 515                                                                                                                   +389(0)2 311 1188